Köpek Doğumu - Öksüz köpek bakımı


2019 Ağustos sonu gibi site çevresinde baktığımız köpek Pamuk hamile kaldı. Bir sabah aşağıdan köpek ağlama sesleri geliyor bir hışım koştuk aşağıya. Bi baktık Pamuk derin derin nefes alıyor doğum başlamıştı. Bir ağacın altını eşelemiş orada doğumu bekliyordu. 

Tüm yavruların doğması yaklaşık 2 saati buldu. Biri doğuyordu onu yalayıp temizliyordu sonra onu bırakıp başka yavruyu doğurmaya gidiyordu. biz o süre civarında sadece pamuğu sevip rahatlattık. 



7 tane yavrusu oldu. Ancak doğum bitince bu bunları bıraktı ortada aradan 2 saat daha geçti ne emziriyor ne bişey baya doğurdu bıraktı. 

Biz sığınakta bunlara güzel yer hazırladık yavrular için güzel bir koli bulduk kocaman anne biz yokken saldır moduna geçiyordu çünkü. Eldivenleri giyip yavruları kapalı koliye koyduk Pamuğun boyu kısa olduğu için içeriye giremiyordu. 


Baktık hiç emzirme olayı yok gittik öksüz maması aldık öyle besleyelim bari dedik. Göz göre göre ölmeleri istemedik. 3 saatte 1 beslememiz gerekiyordu. Veteriner tavsiyesi ile ilk günler 1 öğün öksüz maması bir öğün de pamuğu yatırıp yavruları memelerine koyuyorduk. Biz yokken hiç bir şekilde emzirmiyordu halla sinirlenip yavrulardan birisini kötü ısırdığı için o yavruyu kaybettik. 

Baktık memeye koyunca emiyorlar öksüz sütünü bırakıp 3 saate bir aşağıya inip emmelerini sağlıyorduk. Anne sıcaklığı da olmadığı için yastıklarının altına 3-4 tane sıcak su torbası yapıyorduk çok yakmadan güzel bir sıcaklık bir sonraki gelişimize kadar yetiyordu. Orda olduğumuz süre boyunca da elektrikli ısıtıcıyı açıyorduk. 


Açıkcası zorlu bir 1.5 ay geçti çünkü emzirme işlemi bittikten sonra 10-15 dk bekleyip çiş ve kakalarını yapmalarını sağlıyorduk 6 tane yavrunun. Son zamanlarda kendileri kaka yapabilir hale geldiklerinde iyice ortalık batıyordu kendi üstleri bile. O yüzden ıslak havlularla temizliyorduk her birini. Altlarına serdiğimiz yatak koruyucu bezlerini değiştiriyorduk. Her aşağı inmemiz 1.5 saat sürüyordu. Ama günden güne büyüdüklerini görmeye değerdi açıkcası. Gittiklerinde çok özledik. 




1.5 aylık olmaya başlayınca ilk başta yaş mama sonra yavru köpek mamasına geçiş yaptık. Ama gene emmeye devam ediyorlardı. Tosun gibi oldular hepsi. Sonra pamukla birlikte hepsine yuva bulup sahiplendirdik. Site çevresinde çok güvende değillerdi çünkü sığınakta da çok uzun süre tutamazdık hepsini. Komşularla sıkıntı yaşamaya başlamıştık



Hala daha fotoğraflarını gönderenler oluyor. Pek Pamuk'a benzemiyorlar ama sağlıklılar en azından.



 

Yorumlar

Popüler Yayınlar