Öksüz Yavru Kedi Bakımı

Çoğu kez yolda giderken yavru kedilerin seslerini duyarız. Bunun çoğunluğunda anneleri yakın bir yerlere yemek aramaya gitmiştir. Ama bazen anneleri ölmüş olabiliyor ya da yavruları bir sebepten bırakabiliyor.
Böyle bir durumla karşılaştığımızda neler yapabiliriz beraber bakalım.

Öncelikle yavruların terk edilmiş olduğundan emin olun. Bazı anne kediler uzun süre yemek aramaya gidebiliyorlar.

İlk önce süt anne arıyoruz. Çünkü hiç bir bakım annenin yerini tutmaz. Eğer bulamadıysak bakım işi bize düşüyor.

 Yavruları alıp evin yolunu tutuyoruz. Giderken de petshop ya da veterinerden gerekli şeyleri temin ediyoruz.

Bunlar anne sütü içemeyen yavru kediler için özel kedi sütü tozu ve biberon seti.
Eğer gözünde enfeksiyon varsa göz damlası da alabilirsiniz duruma göre. Veterinere danışın bu konuda.

Eve geldiniz ilk yapmanız gereken evin en sıcak odasında onlar için yer ayarlamak olmalı.
Biz yokken onu sıcak tutacak yardımcılarımız sıcak su torbası ve havlu olacak. Bir box'ın ya da kutunun içine bunları güzelce yerleştiriyoruz.

Her 3 - 3.5 saatte 1 besleme yapmamız gerek. Bunun için mamayı hafif elimizi yakacak sıcaklıkta hazırlıyoruz. 40 dereceye yakın olmalı. Besleme ölçülerini mutlaka veterinerden alın.

Yavruyu tutarken minik bir havluya sarabiliriz. Böylelikle daha rahat şekilde besleme yapabiliriz malum tırnakları fena oluyor :)


Yavruyu güzelce yedirdik sıra geldi ihtiyaçlarını gidermeye. Annelerinin yaptığı bir davranışı bizim taklit etmemiz gerekiyor. Özel bölgelerin yalanması yoluyla çiş-kaka yaptırma.

Yemekten 10-15 dakika sonra alıyoruz yavruyu elimize ıslak bir pamuk yardımı ile bölgeleri yavaş ve nazikçe siler gibi yapıyoruz. Zaten bir sıkıntı olmadığı sürece çok kısa sürede yapacaklardır. Aynı şekilde kakasını da yapmasını sağlayabiliriz. 4. Haftadan sonra kum eğitimi vermeye başlayabiliriz.


1 aylık olana kadar sıcaklıklarını korumak önemli. O yüzden havluyu ve sıcak su torbasını eksik etmemek gerek. Yanına pelüş bir oyuncak da koyabilirsiniz kendini çok yalnız hissetmemiş olur böylece.


10.günden sonra küçüğü temizlemeye başlayabiliriz. Bunu da yumuşak bir bez yardımı ile suyla yapacağız. Bez yerine bebekler için olan diş fırçalarını da kullanabiliriz aşırı yumuşak oluyorlar. Kurutmak oldukça önemli, fön makinesinin en düşük ayarında uzaktan kurutabiliriz.

İlk günler oldukça zorlu ve sancılı geçecek. Saat başı ilgilenmek için bir süre uykusuz kalacağız. Ama 1.5 ayın sonunda o yavruların sağlıkla büyüdüğünü görmek için katlanılabilir bir bedel.

Bu arada evde başka kedi ya da kediler varsa eğer uzak tutmak önemli. Yavru ya da diğer kedi strese girebilir. En az 1 aylık olana kadar yan yana getirmemekte fayda var. Bazı kediler annelik babalık yapabilir ya da ters bir tepki verebilir ve bu durumda kediden kediye değişebiliyor.

Ve son olarak öksüz kedi bakımı hakkında neredeyse artık uzman olan biri olan Kitten Lady' nin kitaplarına ve sayfalarına bakabilirsiniz.


Patili Günler :3





Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar